Verhaal van de dag

Diabetes en hoe verder?

Nu bijna 2 weken geleden, kwam per toeval bij een urinetest voor mijn niersteen de diagnose diabetes type 2 erbij. Meteen ga je de malle molen weer in. Heb je een afspraak met mijn vaste (MS) diëtiste, die nu ook mee gaat kijken naar een dieetvorm voor de diabetes. Om de 2 á 3 weken bezoek ik ook de praktijkondersteuner, waar ik vanmiddag voor de 2e keer geweest ben.

Ze vroeg hoe het met mijn ging. En eigenlijk gaat het nog steeds hetzelfde. Ik probeer op te letten wát ik eet en drink, maar probeer ook de juiste keuzes te maken als ik kook. Want ja, sommige gerechten zijn nu eenmaal lekkerder, zoals ze van origine zijn. En de ‘gezonde’ crackers zijn bijna niet weg te krijgen (zo droog), maar ook die zijn aangeschaft. Nu moet je letten op de koolhydraten/suikers, dus continu de verpakkingen lezen. Je schrikt je soms wezenloos hoeveel suiker erin zit. Dus het vergt een grote dosis aanpassingsvermogen. Ik kook meestal al ‘zonder pakjes en zakjes’, maar op z’n tijd een wereldgerecht vind ik toch best lekker. En we hebben eerder al een koolhydraatarm dieet gevolgd en daarna kwamen de courgette -spaghetti, de bloemkool- of broccoli rijst echt mijn oren uit. Ik vind het dan al snel eenzijdig en saaiiiiii worden. Ik ben dol op groenten, maar als alles van groenten is, gaat het mij in ieder geval echt vervelen. Maar ik moet je wel zeggen: ik voelde me een stuk beter, viel kilo’s af. Dan dat weer wel…

Ik had thuis al mooie “koolhydraatarme” kookboeken en nu heb ik nog 2 lees/kookboeken omtrent diabetes. En heb mezelf beloofd, veel te zullen koken volgens de juiste recepten. Maar… wát een ommezwaai zeg. Zeker als Bourgondiër! De praktijkondersteuner begreep me wel. Maar maakte me ook weer duidelijk hoe belangrijk het aanpassen in eten en het bewegen is. Om te voorkomen dat…… poeh…. en dat is nogal wat!

Vandaag was ook de uitslag binnen van mijn bloed en urine. Urine was goed. Ch olesterol was helemaal prima. De vingerprik gaf vandaag 8,4 aan, dus ondanks ontbijt, tussendoortje en lunch zat dat ook goed. De medicijnen doen hun werk goed. Het bloed werd met name in curve gezet van de afgelopen periode. Ik blijk al langer diabetes te hebben en de waarde (62) zat veel te hoog. Die waarde is voor nu de nulstand waar vandaan we vanaf nu gaan controleren en moet dus écht omlaag.

Diabetes vereniging zegt hierover het volgende: Het HbA1c is een maat voor het gemiddelde van de bloedglucosewaarden over de afgelopen 2 tot 3 maanden. Deze waarde wordt bepaald in het laboratorium. Je laat daarvoor een buisje bloed afnemen. De algemene streefwaarde voor het HbA1cis minder dan 53 mmol/mol (7%), maar je behandelaar kan met jou een andere streefwaarde afspreken. Let op dat het HbA1c wat anders is dan de bloedglucosewaarden die je zelf meet met je bloedglucosemeter.

Dus werk aan de winkel, want ik wil tenslotte ooit van mijn medicatie af. En het liefst natuurlijk van de diabetes zelf. Nu nog “maar” 2 tabletten per dag, 1 tijdens/na ontbijt en andere tijdens/na diner. Alles is mogelijk, als ik mijn levensstijl aanpas, blijf bewegen, de juiste producten kies.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *