Multiple Sclerose,  Verhaal van de dag

Sporten en MS

Om een beetje soepel te blijven, maar bovenal in goede conditie voor mijn MS, probeer ik 2x in de week (medisch) te sporten bij Parafit fysio te Arkel. Dit is nodig omdat mijn lichaam nog weleens stram en stijf aanvoelt. Maar… het wil niet eens zeggen dat dat ook werkelijk zo is. Bij MS kunnen dingen zo “voelen”, maar blijkt in de praktijk dat ik gerust de nodige kilometers wandel op de loopband, fiets op de hometrainer of heel wat kilo’s wegdruk op de legpress of diverse sets met verschillende kilo’s met mijn armen oefen.

Er zijn dagen dat mijn lichaam voelt, alsof er een trein over me heen heeft gereden. En dat ik geen puf hebt om iets te gaan doen. Toch probeer ik het sporten vol te houden. Naast dat het voor mijn lichaam heel goed is, heb ik daar contact met lotgenoten, een sociaal praatje en vaak heb ik na het sporten best wat energie. Pak ik thuis wat dingen aan en daarna de rest van de dag rust. Dat is dan ook echt nodig. Er zijn ook dagen, dat ik meteen na het sporten op de bank beland en geen enkele puf meer heb om iets te doen. Daar geef ik dan ook aan toe.

Naast het sporten bij de fysio, heb ik een soort van abonnement op online sporten bij : “Vitaal ouder worden”, van Marko Luksen (oud Oefentherapeut Cesar en beweegadviseur uit het Beatrixziekenhuis. Specialist op gebied van vitaliteit).  Eigenlijk een platform voor de “oudere” mens, maar…. omdat MS patiënten ook spiermassa verliezen, is het daar ook een mooi programma voor.  Geïnspireerd door een vriendin, ben ik daar ook aan begonnen. En vanmorgen paktenwe samen de draad weer op en deden we weer online sportsessies. Mobiel erbij om te kunnen beeldbellen en ons programma op elkaar af te stemmen. Zo kan je mooi van huis uit en toch sámen een halfuurtje sporten.

En nu weer even een momentje van rust, na het schrijven van deze blog. Tijd voor een powernap dmv een ontspannings meditatie.

Fijne Valentijnsdag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *